Raspunsul este tratamentul ortodontic. De cele mai multe ori, pacientii care vin cu astfel de afectiuni, vin din considerente estetice, dar problema este mult mai profunda: corectarea ortodontica este mult mai importanta din punct de vedere functional decat din punct de vedere estetic (prin redarea functionalitatii masticatiei corecte, miscari corecte si nefortate ale condililor articulatiei temporo mandibulare prin regularizarea ocluziei etc.). Tratamentul ortodontic practic muta dintii in pozitia fiziologica. De asemenea, acest tratament va ajuta sa muscati corect si sa reduceti presiunile osoase exercitate incorect.
Tratamentul ortodontic este unul de durata, de la cateva luni la cativa ani. El presupune, in prima instanta, realizarea unui consult amanuntit de specialitate, realizarea unei radiografii si al unui model de studiu (mulaj al maxilarelor pacientului. Apoi se va realiza un aparat ortodontic fix sau mobil dupa caz.
Reusita tratamentului tine atat de medic, dar si de pacient, care trebuie sa prezinte interes total si sa poarte aparatul dupa indicatiile medicului. Pacientul trebuie sa renunte la obiceiuri daunatoare, precum rosul unghiilor sau al pixului, in cazul copiilor. Inceperea tratamentului ortodontic este bine sa aiba loc inca din copilarie, pentru ca atunci maxilarele sunt incomplet dezvoltate.