Parodontoza - cauze si tratament
Parodontoza este o afectiune cronica a gingiei, de tip inflamator si se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Cauza principala a acesteia este reprezentata de anumite bacterii localizate la limita dintre dinte si gingie. Afectiunile parodontale sunt foarte periculoase, iar netratarea lor poate duce, pe termen lung, la pierderea dintilor.
Cauzele parodontozei
Cauzele aparitiei parodontozei sunt diverse si au la baza factori precum cei genetici, endocrini, psihologici, de mediu, bolile profesionale, obiceiurile vicioase, stilul alimentar si de viata nesanatos. Cu toate acestea, cei mai importanti factori raman placa bacteriana si tartrul, adevarate medii de cultura pentru numeroase bacterii periculoase.
Boala parodontala evolueaza in 3 stadii: gingivita, parodontita superficiala si parodontita profunda.
Printre primele simptome ale gingivitei se numara gingiile rosii, inflamate, sensibile, care sangereaza cu usurinta la periaj, respiratie urat mirositoare si persistenta si retractia gingiilor, antrenand apoi si osul alveolar si dezvoltand asa-numitele pungi parodontale.
Cum poate fi evitata boala parodontala?
Parodontoza este, de cele mai multe ori, rezultatul unei igiene orale deficitare, de aceea trebuie mentinuta o igiena riguroasa a cavitatii bucale si este nevoie de controale numeroase si constante la medicul dentist, care poate tine boala sub control sau chiar o poate elimina din stadiul incipient, gingivita fiind reversibila.
Igiena cavitatii bucale presupune curatarea dintilor si a limbii cu ajutorul periutei si pastei de dinti, curatarea spatiilor interdentare cu ajutorul atei dentare si dezinfectarea intregii cavitatii bucale folosind apa de gura.
Medicul stomatolog recomanda, de asemenea, detartrajul, care elimina tartrul si bacteriile de la suprafata dintelui si de sub gingie, si netezirea radiculara, care niveleaza suprafetele radacinilor dintilor, reducand depunerea ulterioara a tartrului.
Diagosticul de parodontoza
Diagnosticul de parodontoza se bazeaza pe un examen stomatologic. Medicul dentist verifica daca exista placa dentara, tartru si sangerare usoara. Pentru a verifica starea de sanatate a tesutului gingival, medicul dentist poate folosi o sonda de metal pentru a masura adancimea santul gingival, canalul dintre gingii si dinti. Sonda este introdusa langa dinte, sub linia gingiei, in mai multe locuri din intreaga gura. Masuratorile pot ajuta la stabilirea gradului de parodontoza.
Tratamentul parodontozei
Tratamentul parodontozei este un proces complex si urmareste incetinirea evolutiei bolii, de aceea tratamentul timpuriu este foarte important, in aceeasi masura cu cooperarea pacientului. Scopurile acestuia sunt prevenirea distrugerii tesuturilor, controlul infectiei, prevenirea mobilizarii dintilor.
In functie de gradul de gravitate al bolii, medicul stomatolog decide un program de tratament cuprinzand mai multe etape.
In primul rand, trebuie neaparat indepartata placa bacteriana de la nivelul dintilor si radacinilor acestora. Pot fi necesare, de asemenea, administrarea de antiinflamatoare, antimicrobiene sau antibiotice pe cale orala.
Scopul tratamentului parodontal este indepartarea bacteriillor si a tartrului si refacerea dimensiunilor normale ale santului gingival, astfel eliminandu-se cauzele care au dus la aparitia parodontitei. Tineti cont de sfatul medicului dumneavoastra si efectuati controale periodice, pentru reevaluarea starii gingiei si indepartarea eventualelor depozite bacteriene, care s-ar fi putut redepune.
In stadiile mai avansate ale bolii, sunt necesare aditia de os, pentru a imbunatati stabilitatea dintilor, tratamentele protetice, acestea fiind reprezentate de analize si echilibrari ocluzale atent efectuate si, in ultima instanta, tratamentul chirurgical, care consta in:
Operatia cu lambou (chirurgie de reducere a "buzunarelor");
Procedura consta in efectuarea unor incizii mici in gingie, astfel incat o portiune a tesutului gingival poate fi ridicat, radacinile dintelui fiind expuse pentru o mai buna curatare. In caz de pierdere de masa osoasa, osul alveolar in care este prins dintele poate fi reconturat inainte de sutura tesutului gingival.
Grefa de tesut moale
Cand se pierde tesut gingival, gingia se retrage. Daca retragerea gingiei este semnificativa, este nevoie de inlocuirea tesutului deteriorat, prin prelevarea unei mici zone de tesut din cerul gurii sau o alta sursa si atasarea ei in locul afectat. Aceasta procedura acopera radacinile expuse ale dintilor, reducere pierderea si retragerea gingiei si contribuie la imbunatatirea aspectului danturii.
Grefa de os
Cand parodontoza este avansata si a distrus osul din jurul radacina dintelui, se apeleaza la grefa de os. Aceasta ajuta la fixarea dintilor in locatia proprie si previne pierderea lor. De asemenea, serveste ca o platforma pentru regenerarea osului natural.
Regenerarea asistata a tesutului;
Regenerarea osului care a fost distrus de parodontoza se face prin inserarea unei bucati de material biocompatibil intre osul existent si dinte. Materialul previne intrarea de tesut nedorit in zona afectata si permite osului sa creasca din nou.
Toate aceste etape ale tratamentului sunt stabilite impreuna cu medicul stomatolog, in functie de stadiul bolii si de evolutia acesteia, de aceea este foarte important sa efectuati controale periodice, pentru a stopa din timp efectele parodontozei.