Ingrijirea dintilor copiilor
Cariile evolueaza mult mai repede la copii decat la adulti, de aceea vizitele la medicul stomatolog trebuie sa inceapa cu varsta de 3-4 ani sau chiar cu primul punct negru descoperit pe suprafata dentara. Cu cat mai devreme este descoperita si tratata o carie, cu atat dentitia definitiva va fi mai sanatoasa. Daca dintii de lapte nu sunt tratati la timp, unii dintre ei vor trebui sa fie extrasi, si, in acest caz, dintii definitivi ar putea sa iasa strambi sau inghesuiti.
Ingrijirea dintilor copiilor trebuie sa inceapa de la o varsta foarte frageda, chiar dupa aparitia primului dinte de lapte, pentru a evita cariile dentare. Dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si cei permanenti, pentru ca se pot caria foarte repede, iar aceste carii se pot transmite viitorilor dinti definitivi.
Dentitia temporara sau caduca de lapte este formata din 20 de dinti incipienti, cu 12 mai putin decat dantura matura, care este formata din 32 de dinti. Cei mai multi copii au dentitia de lapte completa pana in jurul varstei de 2-3 ani, urmand sa o inlocuiasca la 6-7 ani cu cea permanenta.
Ingrijirea corecta a dintilor de lapte este esentiala pentru ca micutul sa aiba o dantura frumoasa si sanatoasa pe durata varstei adulte. Odata cu aparitia completa a configuratiei dentare temporare, dintii de lapte au nevoie de protectie impotriva cariilor dentare, deoarece smaltul lor este fragil si usor de patruns de agentii patogeni.
Periajul dintilor trebuie sa inceapa o data cu aparitia primului dinte de lapte. Pana la 4 ani, toti copiii au nevoie de ajutor pentru a se spala pe dintisori cu periute mici, speciale si pasta de dinti destinata exclusiv uzului infantil. Dupa varsta de 6 ani, se pot utiliza periute si pasta de dinti normale.
Regulile de curatare a danturii copiilor presupun aceleasi etape ca in cazul adultilor:
1. Periajul trebuie sa dureze 3 minute, trebuie efectuat de cel putin 2 ori pe zi, cu o pasta si o periuta speciale, pentru indepartarea placii bacteriene, care adera pe suprafata dentara. Utilizati o pasta de dinti fluorurata, recomandata de medicul dentist, intr-o cantitate cat un bob de mazare. De asemenea, utilizati o periuta cu peri moi si periati intai suprafetele interioare ale tuturor dintilor, pentru ca acolo se acumuleaza de obicei placa bacteriana, apoi suprafata exterioara a fiecarui dinte. Periati usor inainte si inapoi. Nu uitati sa periati si limba!
2. Folosirea zilnica a atei dentare pentru curatarea placii bacteriene dintre dinti, inainte ca aceasta sa devina tartru. Dacă se formeaza tartrul, acesta poate fi curatat numai prin periaj profesional.
3. O dieta echilibrata, cu un continut scazut de zaharuri si amidon, prin limitarea consumului de bomboane, caramele, acadele, bauturi dulci si acidulate si alte dulciuri de acest gen, care afecteaza smaltul dintilor si determina formarea cariilor.
4. Controale regulate la medicul dentist, pentru prevenirea si tratarea cariilor incipiente si, in cazul in care medicul recomanda, sigilarea molarilor micutului.
Ce este sigilarea dentara?
Sigilarea dintilor este o metoda foarte eficace impotriva cariilor dentare, pentru ca formeaza o bariera puternica impotriva acestora. Sigilarea presupune aplicarea unui invelis rasinic subtire pe suprafetele ocluzale ale dintilor permanenti din spate (molarii), unde se formeaza mai frecvent cariile. Nu este dureroasa si se poate efectua intr-o singura sedinta la cabinetul medicului dentist, singurul in masura sa va sfatuiasca in legatura cu acest procedeu.
Cum trebuie sa procedam in cazul fisurarii sau ruperii unui dinte?
In acest caz, este necesara vizita la medicul stomatolog, care va examina zona afectata si va decide tratamentul adecvat. Inainte de a ajunge la medicul dentist, in cazul in care copilul acuza dureri, ii puteti administra un calmant recomandat de medicul dumneavoastra pediatru sau dentist. Daca este posibil, pastrati bucata din dintele rupt si aratati-o medicului stomatolog.
Sfatul nostru este sa apelati la medicul stomatolog cat mai devreme, nu doar pentru a trata o problema, cat mai ales pentru a o preveni si pentru a obtine informatii corecte despre ingrijirea dintilor si despre alegerea produselor de igiena dentara in functie de varsta si patologia copilului. De asemenea, simpla vizita si discutia cu medicul il determina pe copil sa se simta confortabil si familiar cu personalul medical, cu intrumentele si atmosfera din cabinet si sa elimine teama de stomatolog in cazul in care ar fi necesara o interventie.