Modalitati de indepartare a placii bacteriene si a tartrului dentar
Indepartarea placii bacteriene si a tartrului dentar se poate realiza doar de catre medicul stomatolog, cu ajutorul metodelor profesionale de curatare a dintilor. Indepartarea tartrului se face printr-o metoda terapeutica numita detartraj. Detartrajul se poate realiza cu instrumentar actionat manual, cu ultrasunete sau cu aer comprimat (detartraj sonic).
Tartrul supragingival este indepartat cu ajutorul detartrajului manual si a celui cu ultrasunete. Tartrul subgingival se indeparteaza cu ajutorul unor instrumente si chiurete de detartraj speciale si doar partial cu ultrasunete.
Cel mai frecvent utilizat este detartrajul cu ultrasunete, considerat in prezent in a fi metoda cea mai eficienta si sigura de curatare profesionala a dintilor. Acesta are o actiune netraumatizanta asupra dintilor si gingiilor, nu este dureros (gratie noilor preparate anestezice), iar lichidul pulverizat de aparatul de ultrasunete elibereaza o presiune locala, realizand curatarea zonei, dar si indepartarea tartrului, fara a afecta in vreun mod smaltul dentar. Sedinta dureaza aproximativ o ora. Dupa detartraj, suprafetele dentare devin perfect netede, iar depunerea ulterioara a placii bacteriene si a tartrului este mult incetinita, aceasta deoarece se utilizeaza, pe langa periajul profesional cu paste abrazive speciale si gume de lustruit, si un jet de aer comprimat si bicarbonat de sodiu (Air Flow), care elimina si ultimele resturi de tartru si placa.
Deoarece tartrul permite retentia resturilor alimentare si a placii bacteriene, este foarte important ca detartrajul sa se realizeze inaintea oricarei manopere stomatologice. Indiferent de faptul ca aveti nevoie de o extractie sau de o manopera chirurgicala, exista mari sanse ca plaga rezultata sa se infecteze.
In cazul pacientilor care prezinta dinti cu mobilitate mare si care au depozite de tartru pe acesti dinti, acest tartru poate da impresia ca mentine dintele pe arcada si il fixeaza in os, insa el are un rol negativ, pentru ca retentioneaza placa bacteriena si duce la agravarea bolii parodontale. Prin urmare, dintii care prezinta mobilitate mare sunt afectatati si mai mult de tartru, de aceea trebuie indepartat.
Este foarte important ca detartrajul sa se realizeze pe ambele arcade si nu doar la dintii la care tartrul este vizibil. Se recomanda efectuarea unui detartraj o data la sase luni. In cazul pacientilor fumatori sau care au lucrari fixe si implante orale – o data la trei luni.
Va asteptam la Cotroceni Dental pentru un detartraj profesional de calitate, fara durere si cu rezultate exceptionale pentru mentinerea sanatatii dintilor!