0723 36 27 02
0722 62 40 96

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
0723 36 27 02   Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.     

Adesea, pacientul este nelamurit sau are dubii in ceea ce priveste diversele afectiuni sau tratamente stomatologice.
Iata cateva dintre cele mai dese intrebari adresate de pacienti:
Imi este foarte teama de dentist, am avut experiente neplacute in trecut. O sa ma doara?
Ca orice alt domeniu medical si nu numai, stomatologia a facut progrese mari in ultimii ani. Astfel, anumite manopere dureroase in trecut pot fi realizate astazi FARA PIC DE DURERE, prin ANESTEZIE (efectuata cu un ac atraumatic – foarte subtire si nedureros). De asemenea, aparatura a progresat foarte mult, dar si atitudinea stomatologului fata de pacient si al relatiei sale cu acesta.

Toate lucrurile de mai sus coroborate cu amabilitate, profesionalism si delicatete din partea medicului duc la imbunatatirea considerabila a experientei stomatologice a pacientului.
Ma doare foarte tare maseaua, este insuportabil! Ce fac?
In acest caz, pacientul se incadreaza in categoria urgente stomatologice. Trebuie sa-si contacteze imediat medicul, sa-si expuna problema si va fi primit in ziua curenta, pentru a putea fi consultat si pentru a i se solutiona problema.
Sunt insarcinata, pot vizita medicul stomatolog?
Desigur, insa interventia asupra dumneavoastra ramane la latitudinea medicului, care va decide in functie de amploarea procedurii si de stadiul sarcinii dumneavoastra.

Micile interventii se pot solutiona doar din trimestrul 2 de sarcina, iar interventiile chirurgicale se vor rezolva dupa nastere.
Imi poate afecta sarcina sanatatea dintilor?
Raspunsul este categoric nu, sarcina nu afecteaza in nici un fel pierderea dintilor sau modificarea lor structurala / estetica.
Cand trebuie sa venim cu bebelusul la stomatolog?
Copilul poate fi adus la stomatolog si in timpul vizitelor de rutina ale parintelui, pentru a se familiariza cu imprejurimile, dar si cu medicul, astfel facilitand si imbunatatind colaborarea pentru eventualele viitoare tratamente.

Varsta propriu-zisa la care copilul trebuie adus la stomatolog este de 1 an si 6 luni.

Este foarte important ca mama sa realizeze igiena dentara a bebelusului imediat dupa aparitie primilor dinti de lapte. Acest lucru se obtine prin utilizarea unui tifon imbibat in apa, si se curata toate suprafetele dintilor. Ulterior dupa aparitia tuturor dintilor, este indicata folosirea unei periute de dinti speciala pentru copii, pe care se aplica o cantitate mica de pasta de dinti, de dimensiunea unei boabe de mazare. Apele de gura vor fi folosite doar de catre copii mai mari de 6 ani pentru a minimaliza riscul inghitirii substantei.
Ce este obturatia de canal? Doare? Imi pot pastra dintele?
Dintele este o structura complexa formata din coroana si radacina. La interiorul sau, atat in regiunea coronara cat si in cea radicula, se afla nervul dentar (pulpa dentara), care mentine dintele viu (vascularizat si invervat).

Uneori, acest nerv este afectat, inflamat, infectat sau chiar mort. Atunci se intervine prin obturatia de canal, care presupune scoaterea nervului si umplerea canalului cu o pasta speciala. Daca nu se intervine astfel, infectia din interiorul canalului disociaza mai jos de radacina si dintele trebuie extras.

De durere nici nu poate fi vorba! Se utilizeaza anestezie locala, iar procedura se poate desfasura fara niciun disconfort.
Detartrajul si periajul profesional sunt manevre dureroase?
De regula, aceste manopere nu sunt dureroase, singurul disconfort prezent este cel acustic si vibrator realizat de ansa de detartraj, insa este tolerabil.
Vreau o albire dentara, imi va sensibiliza aceasta dintii?
Dupa efectuarea detartrajului si periajului, pacientul poate solicita o albire dentara. Aceasta va deschide nuanta naturala a dintilor fara a le afecta suprafata. Rezultatul poate sa nu fie spectaculos de la inceput, insa aceasta se poate repeta in mai multe sedinte pentru a se ajunge la rezultatul dorit de pacient.

Albirea consta, practic, in decolorarea dintilor, folosind substante speciale care nu afecteaza structurile dentare. Mecanismul de actiune al gelurilor de albire este acela de a permeabiliza canaliculele dentinare si de a patrunde in dentina dintilor, albind-o.

Se poate ca dupa tratamentul de albire pacientul sa prezinte o scurta perioada de sensibilitate: 30 min – 1 zi, datorita faptului ca raman canalicule dentinare incomplet inchise. Acestea necesita un anumit timp pana se vor inchide fiziologic, sau se pot utiliza subsante desensibilizante, pentru a micsora sensibilitatea intr-un timp mult mai scurt.
Care este durata de viata a implanturilor, cat ma vor tine?
Implanturile dentare sunt suruburi de titan care se fixeaza in os si care pot substitui in cel mai bun mod unul sau mai multi dinti lipsa de pe arcadele dentare. In zilele noastre, aproximativ 80% dintre implanturi au o durata de viata mai mare de 10 ani.

In anumite cazuri, osul pacientului poate sa nu fie indemn (nu este suficient de gros sau de dens pentru introducerea implantelor) - in astfel de cazuri se va apela la grefarea osoasa (aditie de os).

Implanturile dentare se fac sub anestezie locala; singurul disconfort il veti resimti in orele de la trecerea efectului anestezic si jena in zilele ce urmeaza pana la vindecare.
Ce se intampla daca implantul cade (nu se osteointegreaza)?
Desi acest lucru se intampla foarte rar, daca implantul nu se osteointegreaza, acesta este extras cu usurinta (sau cade singur), urmand ca medicul sa lase zona sa se vindece si sa introduca un implant nou.
Tratamentul prin implanturi este scump?
Uneori, daca facem un calcul (si bineinteles daca exista si solutia prin punti si coroane) intre planul de tratament pe implanturi si cel prin punti ajungem cam la acelasi pret sau poate un pret usor marit, dar exista si avantaje. In cazul unui edentat total protezat cu o proteza totala acrilica (popular placa), pacientul poate prezenta dificultati in vorbire sau in masticatie lucru, care nu se petrece in cazul in care dintii sau puntile se fixeaza pe implante.

Atunci cand exista un singur dinte lipsa, protezand golul prin implant, scutim dintii vecini de slefuiri pentru adaptarea unei punti pentru un singur dinte.
Mi-ati extras toti dintii, cum voi mai putea merge la serviciu maine?
In cazul extractiei ultimilor dinti de pe o arcada, se poate confectiona o proteza temporara care sa ajute pacientul atat in indatoririle sale sociale de zi cu zi cat si in cele functionale de fonatie/masticatie, in expectativa protezei finale care necesita mai mult timp, adaptari si este mai laborioasa. Pe masura ce gingia se vindeca, proteza temporara va fi ajustata de medic in functie de schimbarile pe care le sufera creasta edentata in procesul de vindecare.
Daca am avut afectare parodontala la dintii naturali, voi avea si la cei artificiali?
Din pacate, da, nerespectarea regulilor de igienizare orala duce la agravarea retractiei gingivale si la accentuarea bolii parodontale. Existenta unor dinti artificiali nu modifica in nici un fel faptul ca gingia si cavitatea orala trebuiesc curatate regulat si corect.
Ce sunt fatetele dentare?
Fatelete dentare sunt micriproteze unidentare, foarte subtiri , din portelan (ceramica). Sunt, practic, cele mai noninvazive, deoarece prepararea dintelui pentru aplicarea lor este minima, slefuind in dinte aproximativ 0,5 - 1 mm, pierderea de substanta dura dentara fiind practic nesemnificativa.

Se folosesc atunci cand coloratiile dentare nu se pot rezolva prin detartraj, periaj, albire. Fatetele sunt indicate si pentru restaurarea unor incongruente dentodentare, inchiderea unor spatii interdentare, dar si pe dinti vitali.
Au vreun efect pastele de dinti cu efect de albire?
Ele au un efect si un rol, insa nu atat de accentuat cum se prezinta in reclamele din media. Rolul lor este acela de a prelungi si mentine culoarea obtinuta prin albirea dentara profesionala.
Nu sunt multumit de modul in care sunt asezati dintii mei, ce fac?
Raspunsul este tratamentul ortodontic. De cele mai multe ori, pacientii care vin cu astfel de afectiuni, vin din considerente estetice, dar problema este mult mai profunda: corectarea ortodontica este mult mai importanta din punct de vedere functional decat din punct de vedere estetic (prin redarea functionalitatii masticatiei corecte, miscari corecte si nefortate ale condililor articulatiei temporo mandibulare prin regularizarea ocluziei etc.). Tratamentul ortodontic practic muta dintii in pozitia fiziologica. De asemenea, acest tratament va ajuta sa muscati corect si sa reduceti presiunile osoase exercitate incorect.

Tratamentul ortodontic este unul de durata, de la cateva luni la cativa ani. El presupune, in prima instanta, realizarea unui consult amanuntit de specialitate, realizarea unei radiografii si al unui model de studiu (mulaj al maxilarelor pacientului. Apoi se va realiza un aparat ortodontic fix sau mobil dupa caz.

Reusita tratamentului tine atat de medic, dar si de pacient, care trebuie sa prezinte interes total si sa poarte aparatul dupa indicatiile medicului. Pacientul trebuie sa renunte la obiceiuri daunatoare, precum rosul unghiilor sau al pixului, in cazul copiilor. Inceperea tratamentului ortodontic este bine sa aiba loc inca din copilarie, pentru ca atunci maxilarele sunt incomplet dezvoltate.
Cum trebuie sa imi ingrijesc proteza dentara?
Dupa fiecare masa, proteza mobilizabila este indepartata si curatata cu ajutorul unei periute de dinti. Astfel, se impiedica acumularea de placa bacteriana si se impiedica si colorarea dintilor artificiali. Este foarte important ca dupa indepartarea si curatarea protezei dentare, pacientul sa curete foarte bine gingiile, palatul si limba, folosind o periuta de dinti moale. Astfel se stimuleaza troficitatea tesuturilor si totodata se indeparteaza placa bacteriana.

Pe timpul noptii este indicat ca pacientul sa-si scoata proteza si sa o depoziteze intr-un pahar cu apa sau intr-o solutie cu antiseptic speciala. Nu trebuie aplicata in apa calda deoarece exista riscul deformarii protezei. Manevrarea acestora trebuie facuta cu grija, deoarece se poate fractura.
Aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la o problema stomatologica de care suferiti? Doriti sa faceti o programare la cabinetul nostru?
Va rugam sa ne contactati utilizand datele de mai jos sau utilizand formularul de pe pagina noastra de contact. Va asteptam cu drag!
0723 362 702
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
B-dul Prof. Dr. Gheorghe Marinescu nr. 3, ap. 2, sector 5, Bucuresti
Copyright© 2014 - 2022 CotroceniDental
Developed by FMS